Avansa Kempen, beweging.net, Bibliotheek Turnhout, Erfgoed Noorderkempen en Stuifzand rolden in 2021 'Het Kempenoffensief' uit: een reeks prikkelende podcasts over verschillende Kempense thema's.

"Ooit werd de Kempen door een van haar burgemeesters het Siberië van België genoemd. Maar ook vandaag wordt het nog te vaak als doodse, vergeten, stille uithoek gezien. Zelfs door haar eigen inwoners", vertelt Martine Coppieters van Avansa.

"Het is tijd om als regio uit de schaduw te treden. Daarom zetten we een charmeoffensief op om de Kempen aan de wereld te tonen. We gaan op zoek naar kenmerkende gebeurtenissen of tendensen uit de Kempense geschiedenis, die ook vandaag en in de toekomst nog relevant zijn.

Voor onszelf, maar soms tot ver buiten onze regio. Met dit project nodigen we de Kempenaar uit om onze samenleving vandaag en morgen mee vorm te geven."

De podcasts kan je beluisteren op je favoriete podcastapp.

Vanaf 20 april staan er vier nieuwe afleveringen op til, die om de twee weken verschijnen.

4 nieuwe afleveringen:

· Over LANDLOPERIJ (vanaf 20 april)

De Kempen telt maar liefst vier gevangenissen, twee daarvan aan de voormalige weldadigheidslandbouwkolonies in Merksplas en Wortel. Had je geen werk, vaste woonplaats en geen bestaansmiddelen, dan werd je tot '93 naar de Kolonie gestuurd.

Tienduizenden landlopers werden er verplicht tewerkgesteld in een gezonde, groene omgeving. Voor sommigen een zegen, voor anderen een vloek, maar zeker een uniek sociaal experiment.

Wat kunnen de landloperskolonies – intussen erkend als Unesco Werelderfgoed – ons leren voor de omgang met detentie vandaag?

· Over WARME HARTEN (vanaf 4 mei)

Al meer dan 700 jaar nemen Gelenaren mensen met een psychische kwetsbaarheid op in hun huis, gezin en hart. Het bijzondere aan dit systeem is dat de zorg minimaal gedragen wordt door zorgprofessionals – in dit geval die van het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum Geel – maar dat het vooral zorg is tussen de mensen, gedragen door gezinnen, patiënten en de Geelse gemeenschap.

De Geelse gezinsverpleging is wereldbekend, werd en wordt nog steeds internationaal onderzocht en inspireerde inclusieve zorginitiatieven over de hele wereld. In maart 2022 droeg de Vlaamse Overheid de gezinsverpleging voor om door de Unesco erkend te worden als immaterieel of levend erfgoed.

De gezinsverpleging mag misschien al eeuwenoud zijn, het is een zorgmodel dat meegroeide met de tijd en misschien wel een antwoord biedt op hedendaagse uitdagingen in de zorg en geestelijke gezondheid. Wat vertelt de Geelse gezinsverpleging ons over onze omgang met psychisch kwetsbare mensen vandaag en in de toekomst? De hele wereld komt in Geel inspiratie tanken, maar wat kunnen we als Kempenaren hier zelf van opsteken?

· Over DE FIETS (vanaf 18 mei)

Wanneer we vandaag spreken over duurzame mobiliteit neemt de fiets een prominente plaats in. Hoe meer fietsers, hoe minder auto's, hoe minder files, hoe minder druk (letterlijk en figuurlijk) op de wegen, hoe veiliger. Ook de gezondheidsvoordelen zijn enorm, zowel voor de fietser zelf als voor de uitgespaarde CO2.

Om deze modal shift mogelijk te maken, moet onze wegeninfrastructuur – die nu vooral voorzien is op auto's – drastisch veranderen om ruimte te maken voor onder andere de fiets.

· Over DE PIL (vanaf 1 juni)

De pil. Een uitvinding die het leven van vrouwen sindsdien drastisch veranderde. De uitvinder van de pil? Ferdinand Peeters. Juist ja, een Kempenaar. Een diepgelovige gynaecoloog uit Turnhout, die het welzijn van vrouwen voorop stelde.

En hoewel hij het gebruik 'zijn' pil vooral voorzag binnen het huwelijk, ontketende de pil een revolutie binnen de seksuele beleving van vrouwen. Vandaag de dag is de pil nog steeds niet weg te denken uit het leven van vrouwen en is het nog steeds het meest gebruikte anticonceptiemiddel.

In deze aflevering vertelt schrijver Karl van den Broeck het verhaal van Ferdinand Peeters en hebben we het met Sarah Hulsmans van Sensoa over het belang van de pil vandaag.

Meer info & contact: www.hetkempenoffensief.be